Despre NEURASTENIE – ce este si cum se poate trata

 Despre neurastenie:

Despre NEURASTENIE - cauze, simptome, tratamentDeși este o tulburare frecvent întâlnită, cei care suferă de pe urma ei nu ajung să o conștientizeze, ci o consideră o stare pasageră, care va trece de la sine. Este foarte important să știm că neurastenia este o boală a suprasolicitării, a epuizării, care se manifestă prin insomnie, cefalee, amețeală, incapacitate de relaxare, iritabilitate, durere musculară. Persoana suferindă este puternic influențată de această simptomatologie, activitățile ei zilnice fiind puternic amprentate de sindromul neurastenic. Practic, persoana se simte mereu obosită fără a face eforturi care să determine această stare, iar această formă de oboseală nu trece prin somn. Persoana în cauză se va trezi mai obosită decât s-a culcat. Oboseala resimțită în caz de neurastenie este în primul rând la nivel psihic, deci aici este nevoie să se intervină.

Putem vorbi de două variante de manifestare a acestei tulburări:
– una caracterizată prin reactivitate scăzută, lipsă de energie, de inițiativă, stare depresivă
– alta caracterizată prin hiperactivitate, tulburări anxioase, receptare exagerată a diverselor sensibilități.

Simptome în neuratenie:

Ca simptome identificăm dureri de cap, slăbiciune fizică generală, uneori palpitații, intoleranța la schimbările de temperatură, disfuncții sexuale, teamă excesivă în legătură cu propria stare de boală, mai exact în legătură cu deteriorarea stării mintale și fizice, bolnavul fiind îngrijorat în privința sănătății sale. Însăși ideea de a fi bolnav determină o stare de anxietate, deci încă o problemă ce se asociază nefericit la cea existentă. Alte simptome ce însoțesc neurastenia sunt legate de incapacitatea de concentrare, gândire neproductivă, probleme legate de memorie, excitabilitate mentală. Sub aspect emoțional apar stări de iritabilitate, lipsă de stăpânire, plictiseală, lipsă de energie, oboseală ce sunt asociate unor activități intelectuale minime ca intensitate și durată.

Cauzele neuroasteniei:

Ca și cauze putem vorbi despre epuizare fizică și intelectuală ca urmare a suprasolicitării, lipsa de odihnă, absența satisfacțiilor personale și profesionale, lipsa confirmării abilităților proprii, implicarea în anumite activități și fixarea unor obiective nerealiste ce nu pot fi susținute de persoana în cauză, dar și stresul profesional.

Tratament neurastenie:

Deși pare un ”buchet” de simptome greu de înlăturat, apelarea la ajutor specializat în caz de neurastenie este esențială. Psihoterapia este foarte importantă în abordarea acestei tulburări. Cu ajutorul psihoterapeutului se va putea ajunge la înțelegerea manifestărilor generate de boală, se va normaliza viața persoanei în cauză, învățând diverse modalități de abordare a simptomatologiei. Întrucât apar probleme în ceea ce privește capacitatea de a se relaxa, se vor exersa tehnici prin care să se poată obține această stare. Hipnoterapia este o formă de psihoterapie ce oferă rezultate remarcabile.

Importante sunt și activitățile în care se implică persoana suferindă. Practicarea unor sporturi sau implicarea în activități recreative care să se desfășoare în afara casei este esențială pentru a echilibra stările depresive ce însoțesc neurastenia și a simți utilitatea personală.

În completarea celor de mai sus, uneori poate fi necesară și abordarea medicamentoasă a problemei, prin prescrierea unor medicamente de către medicul psihiatru.

About Psih. Roxana Mihai

Psiholog acreditat, specializat în Psihologie Clinică, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *